Jubileum: Vijf jaar Klassenpost “Wie schrijft die blijft”
Betekenisvolle realistische taalactiviteit voor het PO, VO en MBO

Klassenpost is de grootste onderlinge schriftelijke correspondentie in het Nederlandstalige onderwijs. Deze boeiende taalactiviteit sluit naadloos aan bij de nieuwste inzichten zoals beschreven in de curriculumontwikkeling en past prima bij de huidige tijdgeest. In het nieuwe schooljaar is het de vijfde maal dat leerlingen in Nederland en daarbuiten, elkaar een persoonlijke met de hand geschreven brief gaan schrijven. Leerlingen ontdekken op een originele manier dat naast de digitale wereld, taalvaardigheid en goed schrijven belangrijk blijven.

Tijdens Klassenpost pakken leerlingen tweemaal per schooljaar speciaal de pen op. Het breed inzetten op taalvaardigheid is goed voor de ontwikkeling van kennis en burgerschap bij leerlingen. In tegenstelling tot taalvaardigheden als spreken en luisteren, leren leerlingen met de hand schrijven vrijwel uitsluitend op school. Deze vooruitstrevende lesactiviteit geeft met de hand schrijven de gewenste betekenisvolle plaats binnen het onderwijs.

Klassenpost combineert met de hand schrijven op een realistische manier met lezen, spreken en luisteren. Leerlingen zijn enthousiast en betrokken bezig met taal en onderlinge interactie. Klassenpost is daarmee een taalrijke lesactiviteit, die sociale verbondenheid bij alle leerlingen extra stimuleert. Juist nu sluit deze briefwisseling prima aan bij de huidige tijd, waarin we nog meer ontdekken met elkaar verbonden te zijn.

Leerlingen worden gekoppeld aan een eigen schrijfmaatje in Nederland, maar kunnen ook met leerlingen van Nederlandstalige scholen in het buitenland worden verbonden, zoals Belgiƫ, Duitsland, Frankrijk en CuraƧao. Daardoor maken leerlingen in een klas spontaan kennis met de belevingswerelden van leeftijdgenoten op diverse scholen en in andere plaatsen en landen.

Klassenpost verpakt waardevolle leeraspecten in een praktijkgerichte lesactiviteit die erg leuk is om uit te voeren. Doordat de correspondentie echt aan een leeftijdgenoot op een andere school wordt gericht, ontstaat een praktisch bruggetje met burgerschap, postverzending en topografie. Worden jullie in het schooljaar 2021/2022 ook ons schrijfmaatje? Kijk voor meer informatie op onze website: www.klassenpost.nl