VO

Word ook ons schrijfmaatje!

Klassenpost biedt het voortgezet onderwijs een leerzame en betekenisvolle taalactiviteit. De boeiende schrijfcampagne richt zich op alle leerjaren. Scholen kunnen zelf kiezen met welke leerjaren zij willen deelnemen.

Gedurende één schooljaar worden leerlingen individueel verbonden met een eigen schrijfmaatje. Klassikaal ontvangen leerlingen een persoonlijk geschreven brief terug van hun schrijfmaatjes vanuit allerlei andere scholen. Ook doen er diverse Nederlandstalige scholen uit het buitenland mee, waaronder België en Curaçao. Zo ontstaat er spontaan ook een extra spannend topografisch aspect.

Ieder schooljaar wordt een speciaal schrijfthema gekoppeld aan Klassenpost. Het uitgangspunt voor dit thema sluit naadloos aan bij onderwerpen die leeftijdgenoten aangaan en inspireren. De campagne staat zo optimaal middenin de belevingswereld van leerlingen zelf.

Bij aanvang van ieder nieuw schooljaar vormt deze aanvullende lesactiviteit een spontane momentopname als onafhankelijke doorkijk in de individuele taalvaardigheid. Met Klassenpost zijn leerlingen meer dan enthousiast en serieus bezig met een echte realistische schrijfopdracht.

Procesverloop

Tijdens de campagneperiode kunnen leerkrachten Klassenpost op een eigen gewenst moment inplannen. Als dit maar aansluit bij de vastgestelde logistieke processen van Klassenpost. Daarbij is extra ruimte ingepast tijdens de logistieke verwerking om eventueel afwezige leerlingen de ruimte te bieden om alsnog een brief te kunnen schrijven aan hun eigen schrijfmaatje.

De campagne is per schooljaar verdeeld over een voorbereidingsperiode en twee schrijfrondes inclusief twee momenten waarop de brieven worden ontvangen. Voor aanvang van de campagne ontvangen de deelnemende scholen voor iedere leerling de kant en klare schrijfpakketten in een handige archiefdoos.

Deelnametarief

Om mee te doen wordt een deelnametarief gevraagd. Het deelnametarief is bedoeld voor de realisatie, materialen en logistieke verwerking van Klassenpost. Denk hierbij onder andere aan de organisatie van de campagne inclusief het drukwerk, samenstellen en verzenden van de kant en klare deelnamepakketten aan de scholen en het uiteindelijk versturen van de geschreven brieven.

Schrijfpakket

Het kant en klare schrijfpakket bestaat voor een schooljaar uit:

  • Leuke persoonlijke bewaarenvelop
  • blanco schrijfpapier met goed schrijfgerei
  • tweemaal een briefenvelop inclusief frankering
  • schrijfopdracht en adresgegevens van een schrijfmaatje

Pen cadeau

Speciaal is de kwalitatief hoogwaardige pen die leerlingen als motiverend cadeau ontvangen in het schrijfpakket. Dit is een Pilot Super Grip pen. Deze goed in de hand liggende en schrijvende pen kenmerkt zich door een rubberen gripzone en is navulbaar. Deze waardevolle pen motiveert nog eens extra onze slogan: “Wie schrijft die blijft”. De pen heeft een winkelwaarde van circa € 2,00.

Tip

De opzet van Klassenpost is ook uitermate geschikt voor studenten van de PABO of Klassenassistenten om als eigen lesactiviteit uit te voeren. Er is voldoende vrijheid om er een geheel eigen invulling aan te kunnen geven als stageopdracht.

Meer informatie

Indien jullie interesse hebben om deel te nemen of nog enkele vragen hebben, gebruik dan het informatieformulier.

Stap ook in de Taalrijke wereld van Klassenpost “Wie schrijft die blijft”