PO

Klassenpost biedt het primair onderwijs een unieke taalrijke lesactiviteit. De schrijfcampagne richt zich speciaal op de (gecombineerde) lesgroepen vijf tot en met acht. Scholen kunnen zelf kiezen met welke leerjaren zij willen deelnemen.

Gedurende één schooljaar worden leerlingen individueel verbonden met een eigen schrijfmaatje. Klassikaal ontvangen leerlingen een persoonlijk geschreven brief terug van hun schrijfmaatjes vanuit allerlei andere scholen. Ook doen er diverse Nederlandstalige scholen uit het buitenland mee, waaronder België en Curaçao. Zo ontstaat er spontaan ook een extra spannend topografisch aspect.

Ieder schooljaar wordt een speciaal schrijfthema gekoppeld aan Klassenpost. Het uitgangspunt voor dit thema sluit naadloos aan bij onderwerpen die leeftijdgenoten aangaan en inspireren. De campagne staat zo optimaal middenin de belevingswereld van leerlingen zelf.

Tijdens de campagneperiode kunnen leerkrachten de lesactiviteit op een eigen gewenst moment inplannen. Als dit maar aansluit bij de vastgestelde vervolgprocessen van Klassenpost. Daarnaast is extra ruimte ingepast tijdens de logistieke verwerking om eventueel afwezige leerlingen alsnog de ruimte te bieden een brief te kunnen schrijven aan hun eigen schrijfmaatje.

Procesverloop

De campagne is per schooljaar verdeeld over een vrijblijvende voorbereidingsperiode en twee schrijfrondes inclusief twee momenten waarop de brieven worden ontvangen. In de week na elke schrijfronde worden de brieven opgehaald door Sandd Postverzending. Voor aanvang van de campagne ontvangen de scholen de schrijfpakketten in een handige archiefdoos.

Schema

 • eerste schrijfronde 2018 / 2019:
  maandag 19 november tot en met vrijdag 30 november (week 47 en 48. 2018)
 • bezorging brieven op de deelnemende scholen (week: 4. 2019)
 • tweede schrijfronde 2019:
  (start vanaf het bezorgen van de brieven uit de eerste schrijfronde)
  maandag 28 januari (week 5) tot en met vrijdag 8 maart (week 10) 2019
 • ophalen geschreven brieven om te sorteren (week: 12. 2019)
 • bezorgen van de brieven op de deelnemende scholen (week: 15. 2019)

Deelnametarief

Om mee te doen wordt een deelnametarief gevraagd. Het deelnametarief is bedoeld voor de realisatie, materialen en logistiek van Klassenpost. Denk hierbij onder andere aan de organisatie inclusief het ontwerp, drukken, samenstellen en verzenden van de kant en klare deelnamepakketten aan de scholen en het uiteindelijk tweemaal versturen van de geschreven brieven.

Pen cadeau

Speciaal is de kwalitatief hoogwaardige pen die leerlingen gratis ontvangen in het schrijfpakket. Dit is een Pilot Super Grip pen. Deze goed in de hand liggende en schrijvende pen kenmerkt zich door een rubberen gripzone en is navulbaar. Deze waardevolle pen motiveert nog eens extra onze slogan: “Wie schrijft die blijft”. De pen heeft alleen al een winkelwaarde van circa € 2,00.

Schrijfpakket

Het kant-en-klare schrijfpakket bestaat voor een schooljaar uit:

 • Leuke persoonlijke bewaarenvelop
 • blanco schrijfpapier met goed schrijfgerei
 • tweemaal een briefenvelop inclusief frankering
 • schrijfopdracht en adresgegevens van een schrijfmaatje

Tip

De opzet van Klassenpost is ook uitermate geschikt voor studenten van de PABO of Klassenassistenten om als eigen lesactiviteit uit te voeren. Er is voldoende vrijheid om er een geheel eigen invulling aan te kunnen geven als stageopdracht.

Meer informatie

Indien jullie interesse hebben om deel te nemen, maar nog enkele vragen hebben, gebruik dan het informatieformulier.

Aanmelden:

Doen jullie ook mee aan deze boeiende correspondentie in het onderwijs? Aanmelden kan eenvoudig via het formulier op de pagina aanmelden PO.

Stap ook in de Taalrijke wereld van Klassenpost “Wie schrijft die blijft”